.: MENÜ :.

   KEZDŐLAP
   CÉGÜNKRŐL
   VIDEOK
   ELÉRHETŐSÉGEK
   GÉPKERESKEDELEM
      TERMÉKEK
      AKCIÓK
      HASZNÁLT GÉPEK
      FINANSZÍROZÁS
   GERARD TETŐ
      TERMÉKEK
      AKCIÓK ÉS ÁRLISTÁK
      TUDNIVALÓK A GERARDRÓL
      GERARD TANUSÍTVÁNYOK
   TÉRKŐ SZAKKERESKEDÉS
      TERMÉKEK
      ÚJDONSÁGOK
      AKCIÓK ÉS ÁRLISTÁK
      BEÉPÍTÉSI TUDNIVALÓK
Eddigi látogatók
351705

.: Térkő beépítési tudnivalók :.

 • Gyakran feltett kérdések
 • Jó tudni!
 • Beépítési tudnivalók a térkövekről
 • Beépítési tudnivalók lapokról

  Gyakran feltett kérdések...

  Milyen térkövek és -lapok léteznek, és melyek alkalmasak számomra?
  Léteznek térkövek és -lapok, amelyekre személy-, illetve tehergépkocsival rá lehet hajtani.
  Ezen kívül olyan térkövek és -lapok is vannak, amelyek különösen ellenállóak a mechanikai behatásokkal szemben. Ezek emellett fagy- és sóálló, illetve csak fagyálló változatban is kaphatók.
  Otthoni használat során gyakran csupán személyautó-forgalom és hagyományos, hólapáttal történő tisztítás várhat. Erre a célra valamennyi térkő megfelel.
  Tehergépkocsik által is igénybe vett és nyilvános terek tervezéséhez kérjük, vegye fel a kapcsolatot a Térkő Szakkereskedésünkkel.

  Magam is lerakhatom a köveket abban az esetben is, ha korábban nem csináltam ilyet?
  Úgy gondoljuk igen. Ennek ellenére azt ajánljuk, hogy az előre megtervezett térkövezések kivitelezését bízza szakemberre.
  Kérje az adott termékhez illő lerakási útmutatóinkat?

  Hogyan kell alépítményt készíteni?
  Kérjük olvassa el "Fektetési útmutató térkövekhez" c. útmutatónkat, és nyomtassa ki lerakási útmutatóként ajánlatkérés előtt.

  Mekkora hézagot kell hagyni a térkövek között?
  A fuga szélessége alapvetően 3-5 mm a 0-4 mm szemcseméretű standard fugázóhomok használata esetén. Vízáteresztő térkőrendszereket, melyek a fugán keresztül engedik le a vizet, legalább 2-4 mm-es hézagokkal kell lerakni.

  Személy- illetve tehergépkocsival rá lehet hajtani a térkőburkolatra?
  Ez a kövek mindenkori arányától, a térkőfelület helyes kialakításától és a tehergépkocsival való ráhajtás gyakoriságától függ. Általában homokágyazatba rakott térkövek 4 cm-es kőmagasságtól terhelhetők személykocsikkal, térkövek és -lapok pedig 8 cm-es kőmagasságnál 35x35 cm-es maximális élhosszúságig terhelhetők tehergépjárművekkel.
  Alapvetően érvényes, hogy minél gyakrabban hajtanak a felületre teherkocsikkal, annál kisebb méretű köveket kell választani. Továbbá minél gyakrabban hajtanak teherkocsikkal a felületre, annál fontosabb, hogy a fő menetirányra átlósan álljanak a kövek, a felületet boltívesen képezzék ki (bombázs), valamint illeszkedő térköveket használjanak.
  A szakszerű kialakítás érdekében kérjük, kattintson Fektetési Útmutató Térkövekhez lerakási útmutatónkra, esetleg nyomtassa ki őket az építés megkezdése előtt.

  Meddig kell várni, míg rá lehet hajtani a térkövezett felületre?
  Az építés valamennyi munkafázisának befejezése és a felület végső takarítása után rá lehet hajtani a felületre.

  Milyen felülettípusok és színek vannak?
  Kérjük tekintse át honlapunk termékinformációs oldalait, vagy vegye szemügyre fényképalbumunkat.
  A fotók nyomtatásásból és digitalizálásából eredő okokból azt javasoljuk, hogy a kövek kiválasztása során tekintsen meg lerakott felületeket a valóságban is (tekintse meg például, a Bemutató mintakertünket vagy kérjen referenciát.)

  Hogyan lehet oldalsó határolókat készíteni?
  Az oldalsó határolóknak vagy szegélyeknek az a feladatuk, hogy a közöttük lerakott térköveket a fagynak ellenállva befogják. Ez 14-25 cm magas szegélykövek vagy palánkkövek segítségével történik.

  Hogyan akadályozható meg fű és gyom növése a térkövek között?
  Általánosan érvényes: Minél keskenyebb egy fuga (pl. 4 mm), annál kevésbe veszélyezteti a nemkívánatos növényzet. Gondoskodjon róla, hogy a hézagokat fugázóhomokkal töltsék ki.
  Fugázóhomok-szilárdító alkalmazásával csökkenthető a fű kisarjadása.

  Fagyállóak-e a térkövek?
  A válasz: igen. Felhívjuk figyelmét, hogy térköveink nagy része ezen kívül sóálló is.

  Miért érdemes szabad kötést alkalmazni?
  Az egyes térkövek kevert előre meg nem határozott sorrendben történő lerakását jelenti, ezzel az emberi szem nem tud benne ismétlődést felfedezni, nem lehet benne látni hosszú egyeneseket.

  Mire kell különösen figyelni az antikolt térköveknél?
  A termékek maximális kopásállósága érdekében fontos, hogy a kopóréteges felület mindig felülre kerüljön.

  Darabra, vagy m2-re árulják a térkövet?
  A térköveket sorra értékesítjük, a lapokat darabra! Mi kiszámoljuk Önnek db-ról m2-re, m2-ről darabra, sorra. Egyes termékek csak egész raklapos mennyiségben vásárolhatók meg.

  Jó tudni!

  A betontermékekről:

  Mitől vannak a térköveken világos foltok?
  A betonon és természetes köveken alkalmanként képződő világos, fátyolszerű foltok esetében úgynevezett mészkivirágzásról van szó. Ezek technikailag elkerülhetetlenek. Amennyiben optikailag zavarók, a felületet súroljuk le külön erre a célra készült savas tisztítószerrel.
  Az időjárás és a természetes használat rövid idő alatt eltünteti a mészkivirágzást.

  Természetes követ, vagy beton térburkolót érdemes-e venni az udvarhoz és a kerthez?
  Ez attól függ, milyen szempontokat tart fontosnak a kerttulajdonos. A természetes kövek nem mentek keresztül semmiféle mesterséges beavatkozáson, rendkívül tartósak és esztétikusak. A beton térkövek is nagyon jó minőségűek, változatos forma- és színvilággal sokoldalú alkalmazást tesznek lehetővé.

  Lehetséges-e, hogy a térkövek nem egészen egyforma méretűek?
  Betontermékek esetében különböző mérettűrések léteznek. Burkolóköveknél a megengedett eltérés magasságnál 4 mm, hosszúság és szélesség esetében 3 mm. A kövek magassági eltéréseit a zúzalékágyba való bedöngöléssel egyenlíthetjük ki.

  Mivel lehet eltüntetni a súrlódásnyomokat?
  Az időjárás és a természetes használat rövid idő alatt eltüntetik őket (illetve újakat hoznak létre)

  Tud-e a "Térkő Szakkereskedés" kivitelezőt ajánlani a burkoláshoz?
  Természetesen. Számos, referenciával rendelkező kivitelezővel tartunk kapcsolatot.

  A terméskövekről:

  Terméskövekkel kapcsolatos fontos tudnivalók
  A természetből származó termésköveket nem lehet teljesen azonos színárnyalatban, vastagságban és minőségben szállítani, mivel a bányászat során a más és más rétegek más és más árnyalatú, vastagságú és minőségű termékeket adnak. Ebből következően az eltérés megengedett, és előfordúlhat, hogy a szállítmány a bemutatott mintadarabtól különböző, más színárnyalatú.
  A mintadarabok és a bemutató táblák csak az információ adás célját szolgálják, szín, méret és struktúra szempontjából nem kötelező érvényűek. A termékek kizárólag a mindenkori kőelőfordulás függvényében állnak rendelkezésre. Ezért a fentiekben leírtak miatti reklamációt nem fogadunk el!
  Az áru a vásárlónak, vagy ennek hiányában a fuvarozónak, a tehergépjárműre való felrakodással kerül átadásra. Az átadás után sem mennyiségi, sem minőségi reklamációt nem fogadunk el. A vevőhöz való elszállítás ideje alatt a fuvarozó tartozik felelősséggel az áruért.

  A köveket a bányákból nem impregnálva szállítják, azokat utólag lehet impregnálni, különböző műgyantás kőimpregnáló folyadékokkal. Így fagyálló felületeket kapunk.
  A fagyálló felület nem engedi beszívódni a nedvességet a kő felületébe. 

  Beépítési tudnivalók térkövekről

  FONTOS!
  Térkövezési munkálatokat fagyott alapra, fagyott anyaggal ne végezzen.
  Minimum +5 fok munkahőmérséklet szükséges a térkövezési feladatok végzéséhez, több napon át.

  Milyen anyagokra van szüksége a térburkoláshoz?

 • Durva és finom kőágyazat
 • Oldalszegélyezés
 • Beágyazás kialakítása
 • Burkolókövek lerakása
 • Homok bevibrálás

  Milyen szerszámokra van szüksége a térburkoláshoz?

 • Lapát
 • Talicska
 • 2 db 1" vagy 3-" cső, ágyazat kialakításához
 • Seprű
 • Zsinór
 • Alumínium léc
 • Derékszög
 • Vízszintmérő
 • Nyomot nem hagyó műanyag kalapács a szegély- és lépcsőkövekhez,
 • Elégségesen hosszú tömlő zuhanyzófejjel, vagy locsoló locsolófejjel
 • Vibrátor az ágyazat tömörítéséhez
 • Amennyiben személyautó terheli a felületet ajánlatos 400 kg tömegű vibrátort alkalmazni. Rendszeres teherautó forgalom esetén vibrációs úthenger ajánlott. A térkőburkolatok végső felületének tömörítéséhez személyautó terhelés esetén 150 kg-os, teherautó terhelés esetén 250 kg-os vibrátor alkalmazása ajánlott, mindig műanyag simítólappal.
 • Kőroppantó, vagy kővágó gép

  Földmunka:

 • Talaj kiemelése a vízelvezetés figyelembe vételével. Mélység gépkocsi terhelés esetén min. 40 cm, személyforgalomnál min. 25 cm. Vízelvezetéshez 2%-os esést vegyen figyelembe.
 • Szintek, valamint a burkolandó felület kimérése. Szegélyezés építése, előregyártott szegélyelemekből.
 • Ágyazati anyag felhordása, elterítése, tömörítése.
 • Tükörszint kialakítása, tömörítése, majd kihúzása a burkolati anyag lapvastagságával csökkentett szintre. (+1cm rátartás a vibrálás miatt.) A beágyazó anyag vastagságának megfelelő 1/2”, vagy 3/4”-os csövet fektesse az ágyazatra és töltse fel beágyazó anyaggal. Azután húzza az alumínium lécet a formacső felett az egyforma magasságú beágyazás kialakításához.
 • Kiegyenlítés majd ismételt kihúzás a fent említett szintre.
 • Térkő lerakása. Mindig magunk előtt rakjuk az ágyazatra a térköveket egy sarokból kiindulva. Használjunk a helyes lerakási irányhoz zsinórt.
 • A szélső sort az előre megépített szegély tartja, vagy utólag támasztjuk meg földnedves betonnal.
 • Fugák kitöltése finom homokkal, besöprése, majd bevibrálása Javasoljuk bő vízzel beiszapolni, majd a felületek megszáradása után a fugák ismételt homokkal való besöprése..

  Praktikák:

 • A térkő burkolatú felületek terhelhetősége és tartóssága számottevően növelhető a boltív hatás kihasználásával. Célszerű ezért a felületet boltívesre kialakítani. Ehhez a megoldáshoz az altalaj felső szintjétől kezdve mindent boltívesre kell kialakítani, tehát a hordozó réteget, és az ágyazati köveket is.
 • Az oldalszegélyezést szegélyköveken kívül biztosíthatjuk különböző műanyag szegélysínekkel,amelyeket közvetlenül a finom ágyazatba helyezünk, és szögekkel rögzítjük a talajhoz. Ilyen szegélysín lehet: a Secret Profil, amely láthatatlan megoldás a szegélykövekkel szemben. Lásd: "Műanyag térkő szegélyek" címszó alatt a honlapunkon.

  Beépítési tudnivalók lapokról

  Teraszokra, ösvényekhez, kerti kiülőkhöz, kül- és beltérre, olyan helyekre amelyet kizárólag gyalogosak használnak: fagy és sóálló. Lerakás: cement habarcs, ragasztó habarcs,homokágy,kavics vagy zúzalék ágy (2-5 mm)

  Ahhoz, hogy megmaradjanak a természetes tágulási fugák, az egyes lapok közötti távolságoknak legalább 4 mm-nek kell lenniük. A lerakáshoz ajánlott a zsinórozás mellett további segédeszközök (távtartó fugakeresztek) igénybevétele. A távtartókra történő lefektetéshez csak a 40x40x3,5 vagy 50x55 cm méretű lapokat javasoljuk. Fugamentes lerakás (szoros fuga) esetén a lapok élei már a lerakás során megsérülnek. A harmonikus felületi hatás érdekében össze kell keverni a különböző raklapokról származó lapokat.

  Csak finom homokkal fugázzunk. A fugázással megmaradnak a lapok közötti távközök. Nem szabad cement, vagy mészhabarccsal fugázni. A burkolatnak tudnia kell mozognia a hőmérséklet ingadozások esetén.

  Ajánlott fugázóhomok a 0,6-2mm vegyes szemcseméretű finom homok.

  A fugahabarccsal történő fugázást csak tapasztalt szakember végezheti felelősségvállalással.

  Tömör alépítményen lévő szilárd fugás lapburkolatok esetén az építéstechnikai szabályok szerinti tágulási hézagokat be kell tervezni.

  A lapok csak vizes vágóval, vagy gyémántkoronggal vághatók, a roppantás a lapok esetében nem alkalmazható technológia!


 • Kiemelt ajánlataink
  (c) CRYSTAL-Mezőtúr Kft. 2009. - www.szecsei.hu